Jak vybrat plavky od A do Z

Hola, hola, léto volá! A s ním i více nebo méně oblíbené plavky. Jak na to, abyste tentokrát nesáhli vedle a přinesli si z obchodu plavky, které nebudou jen ležet ve skříni? S naší plavkovou abecedou zvládnete výběr na jedničku.

Atypická postava – pro postavu, která se vymyká tabulkám, platí u plavek stejné zásady jako u běžného oblečení: Co chcete potlačit, to oblékněte do jedné barvy tmavšího odstínu, bez zdobení a vzorů. A naopak, co chcete zvýraznit, tomu dopřejte pestrost, volánky, řasení a veselé barvy.

Bikiny – kdo by je neznal? Milované i zatracované, hříšné a svůdné… Víte však, že bikin existuje vícero druhů? Pokud vás klasika už omrzela, zapátrejte po bikinách označených jako bralette, bandeau nebo halter.

Cena – ano, kvalitní plavky mohou vyjít celkem draho. Šetřit byste na nich ale neměli, protože kvalitní provedení a materiály jsou důležité. Sluníčko, slaná voda nebo chlór se na nekvalitních plavkách mohou podepsat už po několika dnech koupání.

Dvoudílné plavky – klasika, která neomrzí, protože má nespočet variací. Zkuste třeba spodní díl v podobě nohaviček nebo naopak tanga. Horní díl potom můžete vybírat v push-up provedení nebo bez ramínek – zkrátka podle toho, co vám sedí. Dnes je výhodou, že si v mnoha prodejnách můžete vybrat horní a spodní díl plavek nezávisle na sobě.

Efekty – ozdoby v podobě třpytek, našitých flitrů, korálků a dalších aplikací nemusí být na plavkách příliš praktické, proto je vybírejte s rozmyslem. Doporučujeme je jen v případě, že jsou opravdu kvalitně vyvedené.

Figura přesýpacích hodin – tvar postavy připomínající přesýpací hodiny je u žen zmiňován jako ideální. Štíhlý pas, širší boky a plná prsa tak můžete dávat na odiv hlavně ve dvoudílných plavkách. Nic není potřeba zvýrazňovat ani tlumit.

Geometrie – geometrické obrazce na plavkách mohou postavě lichotit i uškodit. Důležité je jejich rozložení a také to, jak se „usadí“ právě na vaší postavě. Puntíků a proužků jako takových se ale rozhodně nebojte, k létu patří a dodají plavkám hravost a šmrnc.

Hruška (nebo také trojúhelník) – jako hruška je označována postava se širokými boky, ale útlou horní částí těla. Zde jsou rady jasné: od pasu dolů je potřeba vybírat tmavší barvu plavek, pomoci může sukénkový typ nebo jednodílné plavky, které mají výraznou horní část a postupně přecházejí do tlumených tónů.

Chlapecká postava – dívky a ženy, jejichž postava má místo křivek spíše chlapecké tvary, to mají na první pohled jednoduché. Mohou si dovolit vše a při výběru plavek experimentovat od jednodílných sportovních po dvoudílné mnoha typů. Co když to ale nestačí? „Chybějící“ ženské zaoblení pak mohou nahradit nařasené plavky s volánky, květinové vzory nebo třeba vyztužené košíčky.

In nebo Out? Plavky si můžete pořídit podle posledních trendů jako každé jiné oblečení. Najdou se mezi nimi samozřejmě i nadčasové kousky, které můžete nosit, dokud nedoslouží. Nebyla by to ale škoda, když výběr je tak pestrý?

Jablko – jako další ovoce se označuje typ postavy, která se vyznačuje větším bříškem a často také absencí pasu. Lichotivou službu jí mohou udělat výše zmíněné geometrické prvky, které pas opticky vykreslí, nebo tankiny – což jsou dvoudílné plavky, jejichž horní část má podobu košilky překrývající oblast břicha.

Kvalita – kvalitní provedení souvisí obvykle s již uvedeným heslem „cena“. Nicméně nemusí to být pravidlo. Proto si u plavek všech cenových kategorii zkontrolujete, zda z nich nevyčuhují nitě nebo nemají zapínání, které už na první pohled nic nevydrží.

Látka – zatímco u jiného oblečení nejsou syntetické látky s předponami „poly“ až tak žádané a na léto voláme po co nejvíce přírodních materiálech, v případě plavek jsou naopak nutností, aby plavky dobře pružily a rychle schnuly.

Monokiny – znáte tento typ plavek? Jestli si je rychle nemůžete vybavit, pak pro vás máme malou nápovědu… Monokiny vypadají jako dvoudílné i jednodílné plavky zároveň. Odhalují maximálně záda a na přední straně jejich horní a spodní díl spojuje pouze pruh látky. Hodí se tedy spíše pro sportovní nebo štíhlou postavu.

Nohavičky – aneb retro je stále in! Tak jako se v módě stále dokola vrací různé styly z dob dřívějších, najdete i mezi plavkami spoustu těch, které by oslovily naše babičky. Neváhejte si je vyzkoušet, mnoha ženám sluší, protože zvýrazňují ty správné ženské křivky.

Optické klamy – nejen geometrické vzory, ale i další fígle s barvami dokážou mnoho. Hojně využívané je například použití tmavé barvy na bočních stranách plavek, která lemuje jejich světlý střed. Zeštíhlení nebo zvýraznění pasu tak není žádný problém, vyzkoušejte to na vlastní kůži.

Poprsí – malé, velké, pevné, nepříliš pevné… proč se zbytečně trápit? Nebojte se věnovat výběru horní části plavek stejnou pozornost jako spodnímu prádlu. Pomoct vám může zkušená obsluha prodejny, a vy byste neměla odcházet z obchodu s pocitem, že vaše poprsí bude zase celé léto v plavkách trpět.

Rychleschnoucí materiál – stále oblíbenější plavky se vyrábějí z tzv. rychleschnoucího materiálu. Pokud tedy u nich toto označení zaregistrujete, neváhejte, pocit dlouho mokrých plavek na těle není nic moc příjemného.

Sportovní plavky – na opalování nebo povalování u bazénu vás moc neužije? Zaplavete si ráda delší trasy a jste doslova vodní živel? Pak jsou pro vás ideální sportovní jednodílné plavky bez ozdob a příkras, které se navíc vyrábějí ze speciálních materiálů. Dnes je najdete v mnoha designech, které jim neubírají na kráse.

Těhotenství – ani v těhotenství se nemusíte o radost z koupání ošidit. Pro nastávající maminky, které by chtěly své bříško schovat nebo více chránit před sluncem, se hodí například již jednou zmiňované tankiny. Hlavní zásadou výběru plavek v těhotenství je však opět vaše pohodlí.

UV záření – plavky a koupací kombinézy poskytující ochranu před UV zářením se vyrábějí zejména pro děti, jejichž citlivou pokožku je potřeba pečlivě chránit. Pokud se tedy letos chystáte na léto u vody i s dětmi, určitě takové uplatníte.

Výstřih trochu jinak – horní část plavek nemusí mít jen velký výstřih. Kdo si chce chránit dekolt, může ho zakrýt plavkami, jejichž látka dosahuje až ke krku. Vysoký výstřih mají také sportovní plavky.

Wau efekt – letos ho jednoznačně zajistí neonové barvy, které se vrací nejen na pláže, ale i do šatníků. Buďte hvězdou.

XS nebo XL? Budeme upřímní, často to není o velikosti, ale o vnitřní spokojenosti a zdravém sebevědomí. Užijte si koupání, ať už máte postavu jakoukoliv, a dejte vale zbytečné sebekritice.

Změřte se! Jdete si pro nové plavky po delší době nebo hodláte jednodílné vyměnit za dvoudílné? Změřte se a bude se vám vybírat mnohem lépe. Důležitý je obvod přes a pod prsy, obvod pasu i boků. Celý nákup plavek si tak můžete podstatně urychlit.

Text a foto ©crestyl

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..