Zdravé svačinky pro děti a jak na ně

Zdravé svačinky pro děti a jak na ně

Školní docházka je v plném proudu a možná i vy patříte mezi rodiče, kteří už na konci září ztrácejí inspiraci na každodenní svačiny pro své ratolesti. Připravili jsme pro vás proto malé povzbuzení a také nápady, jak dětem svačinu prakticky zabalit.

Kombinujte, tvořte, hrajte si

Rohlík s máslem a se šunkou, případně se sýrem… Koho by taková svačina stále bavila? Příprava stejných jídel rodiče brzy omrzí a děti budou čím dál častěji takový balíček nechávat zapomenutý ve školní aktovce.

Pomoc je přitom snadná a spočívá v kombinování oblíbených potravin, ale pokaždé trochu jinak. Jen si vzpomeňte, kolik druhů pečiva, ovoce, zeleniny nebo mléčných výrobků se dnes v obchodech nabízí. Ukázkové svačiny na týden pak mohou vypadat například takto:

  • Pondělí: Celozrnný chlebík s vařeným vajíčkem + kefírové mléko + jablko
  • Úterý: Zapečené tousty + hroznové víno + směs oříšků
  • Středa: Plněná tortilla + jogurt + domácí muffin
  • Čtvrtek: Obložená bulka se šunkou + rajčata + banán
  • Pátek: Studený těstovinový salát + salátová okurka + ovocný tvaroh

Množství pak záleží samozřejmě na tom, jak starému dítku svačinu chystáte, nebo kolik času stráví případně ještě po škole na kroužkách a při volnočasových aktivitách. Jako rychlé svačinky se hodí také müsli a jim podobné tyčinky, je třeba ovšem dbát na to, aby v nich nebylo zbytečně mnoho cukru.

Zvolte správné krabičky

Smíchaným a rozblemcaným svačinám už naštěstí odzvonilo, a to díky praktickým krabičkám, do kterých můžeme dnes svačiny nachystat i předchozí večer. Nabízejí se krabičky s oddělenými přihrádkami a některé z nich v sobě mají zabudovaný dokonce také malý příbor.

Pokud fandíte ubrouskům, můžete pak vybírat ty voskované, které udrží každou svačinu v kondici a mohou se používat i opakovaně. Na celodenní výlet pak můžete školákům nachystat speciální svačinovou tašku, do které se dají krabičky uspořádat přehledněji než do klasického batohu.

Nezapomeňte ani na pitný režim

K vyváženým svačinám patří také nápoje, které by měly mít děti u sebe po celý den. Nebudeme vám nic nalhávat, ideální tekutinou, která zajišťuje potřebný pitný režim dětem i dospělým, je čistá voda.

Obohatit ji můžete čerstvým ovocem nebo třeba lístky máty, případně, aby měly děti změnu, čas od času vodou naředit kvalitní džus. Na zahnání žízně jsou dobré také domácí ledové čaje, které neobsahují zbytečný cukr jako ty kupované.

Lahví a nádob na pití existuje nepřeberné množství v designech určených pro prvňáčky až po teenagery. Většina výrobků na trhu je dnes již zdravotně nezávadná a opatřená různými certifikáty a atesty. Termolahve dokážou udržet nápoje teplé i studené a praktické uzávěry zajistí, že se voda nedostane tam, kam opravdu nechcete – mezi sešity a učebnice.

Vybírejte tedy, co hrdlo ráčí – tu správnou výbavu na svačinky najdete například v prodejně Banquet, Tescoma, Pepco nebo třeba McPen.

Text a foto ©crestyl

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..