Nechte se pomladit velikonoční pomlázkou

Všichni a všechno kolem nás se po zimě probouzí, příroda voní, slunce začíná hřát a jako každý rok se začínáme připravovat na jarní svátky – Velikonoce. Kde se vzal velikonoční beránek a odkud je pomlázka? Pojďme se velikonočním tradicím podívat na zoubek.

POMLÁZKA

Jinak také tatar, šlahačka, mrskut anebo prostě velikonoční pomlázka. Toto slovo vzniklo od slova pomladit. Jarní vyšlehání pomlázkou přináší dívkám a ženám svěžest, pružnost, zdraví a sílu, přesně to, co má mít mladý jarní prut, ze kterého se pomlázky pletou. Pánové, takže chystejte proutky a bude se plést pomlázka pro letošní Velikonoce!

#Holandskekvetiny

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Bez beránka si jen těžko dokážeme jarní svátky představit. Je to „jen“ tradiční pokrm Velikonoc nebo opravdu víme, co symbolizuje? Podle křesťanů je právě beránek symbolem památky na Ježíše Krista, na jeho nevinnost, čistotu i poslušnost. Na velikonočním stole nechybí už od středověku. A kdo si ho v podobě masa nemohl dříve dovolit, ten beránka zvolil v podobě pečiva. Podle historické tradice nesmí beránek na stole na Velikonoce chybět. Upečete si také toho svého svátečního beránka? Máme pro vás tip na nádherné pečící formy z #tescoma!

#tescoma

VELIKONOČNÍ VAJÍČKA

Barvení i malování velikonočních vajíček jsou tradicí jarních svátků. Přináší plodnost, úrodu a život! Po dlouhém 40 ti denním půstu, kdy se nejí maso, mléčné produkty a také vejce, lidé vždy přemýšleli, co udělají s velkým množstvím vajec, které jim slepice snesly. A přišly na to, že trvanlivost jim prodlouží tak, když je uvaří. Začaly také s jejich barvením na červeno, aby je tak rozeznaly od těch čerstvých. Později se začala vejce barvit i jinými barvami a nakonec i zdobit. Barvená vajíčka jsou právě odměnou pro koledníky a staly se tradicí svátků. A jaké barvy vajíček jsou trendy letos? My jsme inspiraci našli v papírnictví #McPen, v drogerii #dm nebo v #Albi.

#Albi
#McPen

Věříme, že jsme malinko poodkryli tradice Velikonoc! Přejeme Vám, aby pro vás všechny byly jarní svátky veselé a pohodové! Atmosféru Velikonoc si můžete užít i na Řemeslném jarmarku. Ten připravujeme na Velký pátek 7. dubna! Děkujeme za přízeň! Váš @CentralJablonec!

A jakou fantazii mají při barvení vajíček děti z MŠ i ZŠ Jablonecka? Přijďte se podívat na Velikonoční školku, kde díla dětí budou vystavena.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..